Ville Pasanen

LASIK-leikkaus

 

"Minulle tuli ajankohtaiseksi hankkia silmälasit noin neljä vuotta sitten. Huomasin, että varsinkin illan hämärtyessä alkoi olla vaikea havaita esimerkiksi tienviittoja. Asia alkoi vaivata siinä määrin, että hakeuduin näöntarkastukseen. Optikolla minulla todettiin miinusnäköä oikeassa silmässä -0,5 ja vasemmassa silmässä -0,75. Toisin sanoen kaukonäköni oli huonontunut, vaikkakin lukemien perusteella vain lievästi. Itseäni asia kuitenkin vaivasi, ja koin perusarjessakin olevan ongelmia, kun ei kaikkea nähnyt niin tarkasti. Lisäksi huonontuneen näön vuoksi minulla oli ajoittaista pääkipua silmien siristelyn vuoksi.

 

Lasit tulivat siis osaksi minua vasta myöhemmin aikuisiällä, enkä tästä johtuen osannut käyttää sankalaseja. Lisäksi urheillessa koin lasien käytön olevan vaikeaa. Näin ollen käytin pelkästään piilolinssejä, mutta koin niidenkin käytön ajoittain vaivalloiseksi. Milloin toinen piilolinssi hankasi niin että silmää piti hieroa, ja sen myötä piilolinssi tippui ja sitten oltiinkin toinen silmä "sokeana". Toisinaan myös piilolinssit ärsyttivät silmiä niin, että piilolinssien käytöstä piti pitää taukoa. Koska en kokenut silmälasienkaan käyttöä omakseni, niin siinä sitä sitten oltiin muutama päivä ilman minkäänlaisia laseja.

 

Olin oikeastaan miettinyt silmien laserleikkausta jo siitä lähtien kun näköni huonontui, mutta en kuitenkaan saanut asialle tehtyä mitään ennen viime kesää. Kuulin useammalta tuttavaltani hyviä kokemuksia silmien laserleikkauksesta ja varsinkin siitä, kuinka helppo ja vaivaton se on. Niinpä päätin varata ajan Porin Silmäkirurgialle kesällä 2015.

 

Itse toimenpidettä en juuri ajatellut ennen kuin menin leikkauspäivänä Porin Silmäkirurgian klinikalle. Vasta noin tunti ennen leikkausta aloin miettiä, mihinkähän tässä ollaan menossa ja mihin sitä on taas itsensä ajanut. Leikkaavan lääkärin puheilla käytyäni epäilyni kuitenkin katosivat. Ajattelin, että näitä leikkauksia on tehty jo pitkään ja ovat siitä muutkin selvinneet. Luotin siihen, että olen ammattitaitoisen henkilökunnan käsissä.

 

Leikkauksen jälkeen taisin todeta henkilökunnalle, että itse leikkaus oli mielestäni lähinnä mielenkiintoinen kokemus. Leikkaus oli hetkessä ohi, enkä kokenut sitä missään vaiheessa millään tavoin ahdistavaksi, epämiellyttäväksi – puhumattakaan kivuliaaksi. Joskus olen kuullut silmäleikkausta verrattavan hammaslääkärissä käyntiin. Itse olen sitä mieltä, että helpompi ja huomattavasti miellyttävämpi käynti tämä leikkaus oli kuin se, että olisin ollut pitkään suu auki ja hampaitani olisi laitettu kuntoon. Voin hyvällä omalla tunnolla sanoa, että silmien laserleikkaus oli asiakkaan näkökulmasta helppo ja vaivaton homma.

 

Heti leikkauksen jälkeen näköni oli sumea, mutta tämä oli tiedossa jo etukäteen. Minulla ei leikkauksen jälkeen ollut silmissä oikeastaan minkäänlaista muuta tuntemusta kuin hieman kuivumisen tunnetta, joka hävisi lähes kokonaan noin tunti leikkauksen jälkeen. Kuivuus tuntui vähän samalta kuin piilolinssit olisivat kuivuneet silmissä, joten mielestäni se on todella vähäinen sivuoire leikkauksen jälkeen. Minkäänlaista silmien kirvelyä tai vastaavaa en kokenut. Silmissä ollut sumeuskin hävisi lähes kokonaan jo saman päivän aikana. Sanotaanko, että noin seitsemän tuntia leikkauksen jälkeen näin jo todella hyvin! Seuraavana päivänä leikkauksesta näköni oli aivan selkeä. Minulle tuli todellisena yllätyksenä, kuinka helppo ja vaivaton leikkaus oli. Mielelläni suosittelen laserleikkaukseen menemistä, jos sitä harkitsee. Tätyy vain varata aika ja laittaa näönparannusprojekti pyörimään.

 

Kiitän Porin Silmäkirurgian osaavaa ja ammattitaitoista henkilökuntaa tästä kokemuksesta. Tekisin saman milloin tahansa uudestaan – tosin sitä ei tarvita enää, nyt on näkö kunnossa!"

 

- Ville Pasanen 

Mainostoimisto Semio | Tampere ja SeinäjokiWebio julkaisujärjestelmä, verkkosivujen ylläpito