Linssileikkaus

Linssileikkauksella voidaan korjata sekä silmien taittovirhe että iän myötä heikentynyt lähinäkö. Näönkorjaus toteutetaan ikänäön korjaamiseen suunnitelluilla silmänsisäisillä moniteholinsseillä. Linssileikkauksen myötä silmälasien käyttötarve vähenee olennaisesti tai niitä ei tarvita enää lainkaan. Samalla toimenpiteellä hoituu myös harmaakaihi tai alkava kaihi.

 

Ikänäkö tulee ennen pitkää meille kaikille

 

Ikänäöllä tarkoitetaan iän mukanaan tuomaa lähinäön heikkenemistä. Mykiö ja silmälihakset menettävät kimmoisuuttaan ja katseen tarkentaminen lähietäisyyksille heikkenee. Ensimmäiset ikänäön oireet alkavat yleensä 40 ikävuoden jälkeen. Lukiessasi ja muissa pikkutarkoissa askareissa kaipaat yhä enemmän valoa ja ennen pitkää tarvitset lukulasit tai moniteholasit lähelle katseluun.

 

Monella ikänäköisellä on lisäksi normaalia taittovirhettä eli plus- tai miinusnäköä tai hajataitteisuutta. Miinuslaseja käyttävä henkilö näkee helposti lähelle ottaessaan kaukolasit pois ja saattaa näin ollen pärjätä pitkäänkin ilman lukulaseja. Pluslaseja käyttävällä henkilöllä ikänäkö sen sijaan oireilee usein jo varhaisemmalla iällä. Riippumatta silmien taittovirheestä ikänäkö tulee ennen pitkää meille jokaiselle, eikä sitä voi ehkäistä tai parantaa omilla elämäntavoilla.

 

Linssileikkauksella pysyvästi eroon ikänäöstä

 

Linssileikkauksessa silmän oman mykiön tilalle vaihdetaan monitehoinen tekomykiö, jossa on eri voimakkuusalueita. Näin saadaan korjattua sekä silmien taittovirhe että ikänäkö eli leikkauksen jälkeen on mahdollista nähdä niin kauas, lähelle kuin välietäisyyksillekin ilman laseja. Suurin osa leikatuista kokee pärjäävänsä normaaliaskareissa kokonaan ilman laseja. Osa leikatuista käyttää satunnaisesti lähilaseja pitkäkestoiseen tai erityistä tarkkuutta vaativaan lähityöskentelyyn. Silmälasien käyttötarve on kuitenkin leikkauksen jälkeen aina merkittävästi vähäisempi.

 

Linssileikkauksen tulos on pysyvä, koska linssinvaihdon jälkeen ikänäkö ei enää etene eikä silmiin voi tulla harmaakaihia.

 

Vaivaton ja turvallinen toimenpide 

 

Linssileikkaus tehdään samalla tekniikalla kuin kaihileikkaus, joka on yksi maailman yleisimmistä ja turvallisimmista kirurgisista toimenpiteistä. Silmän oma mykiö poistetaan ja tekomykiö viedään silmään vain muutaman millimetrin viillon kautta. Ompeleita ei tarvita, sillä leikkaushaava sulkeutuu itsestään.

 

Kotiin pääsee noin tunnin kuluttua leikkauksesta. Sairaslomaa kirjoitetaan tavallisesti yksi viikko ja silmiä hoidetaan kuukauden ajan antibioottitipoilla. Silmissä voi olla muutaman vuorokauden ajan ärsytysoireita ja valonarkuutta mutta oireet ovat yleensä varsin lieviä. Näkö palautuu normaaliksi parin päivän kuluessa.

 

Kenelle linssileikkaus soveltuu?

 

Linssileikkaus soveltuu erityisen hyvin niille, joilla on ikänäön lisäksi kaukotaitteisuutta (pluslasit), ikänäkö on edennyt pitkälle tai joilla on todettu kaihi tai alkavia kaihimuutoksia. Paras tulos saavutetaan yleensä kun leikkaus tehdään molempiin silmiin.

 

Ennen toimenpidettä teemme aina perusteellisen esitutkimuksen. Silmien taittoarvot sekä rakenteet tutkitaan ja tarvittavien linssien voimakkuudet määritetään. Linssit tilataan erikseen asiakkaan yksilöllisten tarpeiden mukaan. Linssien saavuttua varataan aika toimenpiteeseen, johon pääsee nopeasti ilman pitkiä jonotusaikoja.

Mainostoimisto Semio | Tampere ja SeinäjokiWebio julkaisujärjestelmä, verkkosivujen ylläpito